Close
Skip to content

“Her insanın sığınacak bir limanı olmalı”

Menu
aile-danışmanlığı

Aile Danışmanlığı

Aileyi Oluşturan Bireylerin Birbirleriyle Olan İlişkileri Yaşadıkları İlişkisel Sorunları Ele Alabilmeleri İçin Yapıcı Beceri Ve Strateji Geliştirmeleri İçin Teşvik Etmek. Evlilik, Ayrılık, Boşanma, Çocuk Yetiştirme, Ev Yönetimi Ve Finansal Zorluklar Gibi Konularda, Danışanları Psikiyatrik Destek, İlaç, Adli Yardım Gerektiren Konularda İlgili Uzmana Yönlendirmek. Gibi Danışmanlık Hizmeti Vermektir. Mahkeme Tarafından Boşanma Ve Velayet Davalarında Karar Vermede Kullanılmak Üzere Ebeveyn Ve Çocukların Değerlendirmesini Yapmak Ve Gerektiğinde Görüş Bildirmek Durumundadır.

sdfdssdfgs

Çocuk Resimleri Analizi Ve Psikolojik Resim Testleri:

Çocuğun İç Dünyası Ve Dış Dünyası Arasında Bir Köprü Kuran Bu Teknik Çocuğun Ruhsal, Fiziksel, Zeka Gelişimi, Aile Ve Çevreden Beklentileri, Dış Dünyayı Algılama Şekli, Kendi İç Dünyasında Yaşamış Olduğu Çatışmalar İle İlgili Bilgi Verir.

  • Çocuk Resmi Değerlendirme Testleri
  • Bir İnsan Çiz Testi
  • Aile Resmi Testi
  • Hayali Hayvan Çiz Testi
  • Ev-Ağaç-İnsan Çiz Testi
  • Hayvan Ailesi Çiz Testi
Untitled-1

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi

3-12 Yaş Arası Çocukların Kendi Doğalarına En Uygun Olan Oyun Yöntemi Ve Oyuncaklar Aracılığı İle Duygu Ve Düşüncelerini İfade Etmelerini Sağlayan Yöntemdir.Çocuklarda Saldırganlık, Kardeş Kıskançlığı, İçe Kapanıklık, Kaygı, Depresyon, Davranış Bozuklukları, Öfke Patlamaları, Tırnak Yeme, Dışkı Kaçırma, Alt Islatma, Özgüven Problemleri Ve Sorunların Çözümünde Aileye Yardımcı Olur.

Çözüm-Odaklı-Terapi

Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi:

Hümanistik Yaklaşım Ekolüne Dahil Olan Bu Model Çocuk Ve Yetişkinlerde Sorunun Yaşandığı Geçmiş Zamana Ve Şimdiki Zamana Odaklanmaktansa Sorunun Çözülme İhtimali Olan Gelecek Zamana Odaklaklanarak Sorunun Çıkış Nedeni İle Değil Çözüm Yolları İle İlgilenen Bir Uygulamadır.

bilişsel-Davranışçı-Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davraışçı Terapi Bir Psikoterapi Türüdür. İnsan Davranışı Ve Duygulanımını İnceleyen Psikolojik Yaklaşımlardan Yararlanılarak Geliştirilmiştir.Bilimsel Bir Zemin Üzerine Kurulu Olup Birçok Psikiyatrik Bozukluk Ve Geniş Psikolojik Sorunlar Alanında Panik Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Madde Bağımlılığı, Paranoid Bozukluk, Evlilik Çatışması Bir Dizi Duygudurum Ve Anksiyete Bozuklukları İle Kişilik Bozukluklarında Etkili Olduğu Kanıtlanmış Bir Yaklaşımdır.

dikkat-ve-algı-testleri

Dikkat Ve Algı Testleri

D2 Dikkat Testi :

Seçici Dikkat Ve Psikomotor Hız , 9 Yaş Ve Üzeri Tüm Bireyler

Frostig Gelişimsel – Görsel Algı Testi :

Çocuk – Görsel Algı 4.0 – 7.11 Yaş

Frankfurter Dikkat Testi :

Çocuk- Dikkat Ve Konsantrasyon, 5.0 – 6.0 Yaş

Benton Görsel Bellek Testi :

Görsel Bellek 8 Yaş Ve Üzeri Tüm Bireyler

Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi :

Çocuk – Görsel Motor Algı 5 Yaş 6 Ay-10 Yaş 11 Ay

Burdon Dikkat Testi :

Dikkat Gücü, Yaş Sınırlaması Yok

Çocuk-Değerlendirme-Testleri

Çocuk Değerlendirme Testleri:

Goodenough Harris Bir İnsan Çiz Testi :

5-12 Yaş Arası Çocukların Zekası Arasında Bağlantı Kurmayı Sağlar. Test Bireyin Gözlemlerindeki Hassasiyeti, Bütünü Görebilme Yeteneğini, Kavram Geliştirme Düzeyini Ölçmektedir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi :

5-6 Yaş Grubundaki Çocuklara Uygulanır. Çocukların İlkokula Başlamak İçin Gerekli Uygunluğu Hakkında Değerlendirme Yapılmasına Olanak Sağlar.

Porteus Labirentleri Testi :

7.6 – 14 Yaş Arasındaki Bireylere Uygulanır.Genel Zeka Puanı Veren Bir Testtir. Kişinin Planlama Becerisini De Ölçer.

Okula Hazırlık Değerlendirme Testi :

6 Yaş 4 Ay Öncesinde Ana Sınıfında Zorlanan Dolayısıyla İlkokula Başlamasında Tereddüt Edilen Çocukların Temel Bilgi Ve Becerilerini Değerlendirir. Çocuğun Sahip Olması Gereken Fizyolojik, Çevresel Ve Zihinsel Faktörleri Değerlendirmekte Kullanılır.

Peabody Kelime Anlama Testi :

3-17 Yaş Arasındaki Bireylerin Dil Gelişimini ( Kelime Bilgisini), Alıcı Dil Yaşını Ölçmek Amacıyla Uygulanır. Konuşma Gecikmesi, Konuşma Geriliği Görüldüğünde Uygulanabileceği Gibi Bu Tür Problemlerin Görülmediği Durumlarda Bireyin Yaşıtlarına Göre Dil Gelişimi Hakkında Bilgi Sahibi Olabilmek İçin De Uygulanabilir.

Luisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi :

4-12 Yaş Arasındaki Çocukların İç Dünyalarını Ve Olası Çatışmalarını Anlamak İçin Psikanalitik Teori Temelli Projektif Testtir

Agte- Ankara Gelişim Tarama Envanteri:

0 – 6 Yaş Arasındaki Çocukların Gelişimsel Açıdan Değerlendirilmesi Amacıyla Uygulanan Bir Envanterdir.

zeka-testi

WISC 4 Zeka Testi

WISC 4 zeka testi nedir?

WISC, Wechsler Intelligence Scale for Children, çocuklar için geliştirilmiş bir zeka testidir. Bu test, çocuğun akademik ve sosyal becerilerini değerlendirmek için tasarlandı ve genellikle 5-16 yaş arası çocuklar için kullanılır. WISC, 10 subtestten oluşur ve bu subtestler, çocuğun verbal ve performans becerilerini değerlendirir.

WISC 4 zeka testi nasıl uygulanır?

WISC-4 zeka testi, bir psikolog tarafından yapılır ve çocuğun yanıt vermesi için birçok farklı yöntem kullanır. Test, çocuğun sözel ve somut olarak yanıt vermesini ve fiziksel olarak göstermelerini gerektirir. Test sırasında, çocuk resimleri incelemek, oyunlar oynamak, sorulara yanıt vermek, kelime bulmak, çizim yapmak veya nesne tanımak gibi aktiviteler yapabilir. WISC-4 zeka testi genellikle 1-2 saat sürer ve çocuğun zeka seviyesini doğru bir şekilde değerlendirmek için tamamlanması gerekir.

WISC-4 zeka testi hangi teşhisler için kullanılır?

WISC-4 zeka testi, çocuğun zeka seviyesini ve akademik potansiyelini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Bu test, çocuğun öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD), otizm spektrum bozukluğu, gelişimsel gecikme veya benzer bir konuda bir teşhis yapmak isteyen aileler, öğretmenler ve sağlık profesyonelleri tarafından uygulanabilir. WISC-4 zeka testi, çocuğun zeka seviyesinin belirlenmesine yardımcı olmak ve çocuğun akademik başarısının artırılması için uygun eğitim programlarının belirlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.

Kukla-Terapisi

Kukla Terapisi

Çocukların İfade Etmekte Zorlandığı Duygu, Düşünce Ve Çatışmalarını Kuklalar Aracılığı İfade Ederek Projekte Etmesidir. Anne Baba Ve Kardeş İlişkilerini İfade Etmede Etkili Bir Oyun Terapi Yöntemidir.

minnesota-Çok-Yönlü-Kişilik-Envanteri

Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri

Kişiliği Tespitte En Güvenilir Ve Geçerli Test Olma Özelliğine Sahiptir.Psikiyatri Kliniklerinde Teşhis Koymanın Yanı Sıra Kişinin Psikolojik Sorunu Olup Olmadığını Tespit Kişiliği Tespitte En Güvenilir Ve Geçerli Test Olma Özelliğine Sahiptir. Psikiyatri Kliniklerinde Teşhis Koymanın Yanı Sıra Kişinin Psikolojik Sorunu Olup Olmadığını Tespit Etmede, Personel İşe Alımlarında Uygun Personel Seçiminde, Kişinin Kendisini Objektif Ve Derinlemesine Tanımasında, Eş Seçimi Ve Evlilik Uyumunu Ölçmede Kullanılır.

projektif-Testler

Projektif Testler

C.A.T Children’s Apperception ( Çocuk Tematik Algı ) Test :

3-10 Yaş Arası Çocuklara Uygulanan Kişilik Testidir. Çocuğun Ruhsal Durumu İle Alakalı Bilgi Alınmasını Sağlayan Ve Çocuk Terapilerine Yön Veren Bir Testtir.

T.A.T Tematik Algı Testi:

14 Yaş Üzeri Kişilere Uygulanır.Kişilerin İhtiyaçlarını, Motivasyon Kaynaklarını,Sorunlarını, Sıkıntılarını Ve Endişelerini Analiz Eder. Özellikle Kişilerarası İlişki Sorunlarında, Evlilik, Anne Baba İle Olan Çatışmaların İçeriğini Görmeyi Sağlar.

F.A.T:

Psikolojik Araştırma,Teşhis, Tedvide Kullanılan Çocuğun Aile İçindeki Yerini Belirleyen Ailesi İle Kurmuş Olduğu İlişkiler Hakkında Bilgi Veren Bir Testtir.

Luisa Düss Psikanalitik Hikayeler Testi :

4-12 Yaş Arasındaki Çocukların İç Dünyalarını Ve Olası Çatışmalarını Anlamak İçin Psikanalitik Teori Temelli Projektif Testtir

Beier Çocuk Ve Yetişkinler İçin Cümle Tamamlama Testi :

8 Yaş Üzeri Bireylerin Duygu, Düşünce, Tutum Ve Kaygıları Hakkında Bilgi Veren Bir Testtir.

D10 Projektif Çizim Testi :

8 Yaş Ve Üzerine Uygulanan Kişinin İç Dünyası Hakkında İpuçları Toplamak Üzere Uygulanır. Kişinin Kendisini Nasıl Algıladığı, Duyguları, Ailesi Ve Çevresi Hakkındaki Görüşler İle İlgili Bilgi Verir.

Nöropsikolojik-Testler

Nöropsikolojik Testler

Wısconsin Kart Eşleme Testi :

6,5 – 89 Yaş Arası Bireylere Uygulanır. Dikkat, Yönetici İşlev, Önceki Tepki Eğilimini Sürdürmede Israr Etme, Çalışma Belleği, Kavramsallaştırma, Soyut Düşünme, Değiştirebilme Becerisini Ölçer. Sağ Frontal Lob Ve Dorsolateral Prefrontal Korteksi Ölçer.

Raven Standart Progresif Matrisler Testi :

6 Yaş Ve Üzerine Uygulanan Test Görsel-Mekansal Algılama, Görselleştirme, Kategori Değiştirebilme, Çalışma Belleği, Analitik İrdeleme, Problem Çözme, Soyutlama, Düzenli Düşünme, Zihinsel Faaliyet Hızını Akademik Başarı Ya Da Sözel Yetenekten Bağımsız Ölçer. Sağ Hemisfer Ve Parietal Lob Hasarına Duyarlıdır.

Çizgi Yönünü Belirleme Testi :

Görsel- Mekansal Algılamayı Ölçer.Bunlar Nesneleri Tanıma, İsimlendirme, Yön Algısı, Yönlenim Ve Mekana İlişkin Üst Düzey Düşünme Süreçlerini İçerir.

EMDR-Terapisi

EMDR Terapisi

EMDR Terapisi ( Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme ) Nedir?

EMDR, Türkçe karşılığı ile Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olmakla birlikte literatürde kısa süreli terapiler grubunda yer alır. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edildiği ve Uluslararası pek çok Sağlık kurumu tarafından etkililiği tesbit edilmiştir.

EMDR Terapisi ( Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme ) Nasıl Çalışır?

EMDR teorisinin temelini oluşturan Adaptif Bilgi İşleme Modeline göre beyin, fizyolojik temelli bir sistemle, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine gelen bilgiyi işler ve işlevsel hale getirir. Duygu, düşünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleşir. Böylece o deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşir. Edindiğimiz bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur.

Bu sistem normal çalıştığında ruh sağlığını ve insan gelişimini öğrenme yoluyla desteklediği için adaptif, uyumlu bir mekanizma olarak kabul edilir.

Travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaylar yaşandığında bu sistem bozuluyor gibi gözükmektedir. Yeni bilgi işlenip mevcut anı ağına entegre olmaz. Deneyimi anlamlandırabilmek için anı ağlarındaki işlevsel bilgilerle bağlantı kurulamaz ve akıl sağlığına uygun sonuçlar çıkarılamaz. Sonuç olarak öğrenme gerçekleşmez. Duygular, düşünceler, imgeler, sesler, beden duyumları yaşandığı haliyle depolanır. Bu nedenle bugün yaşanan bazı durumlar bu izole kalmış anıları tetiklerse, kişi o anının bir kısmını ya da bütününü yeniden yaşar gibi etkilenir.

EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, işlev bozucu, işlenmeden ve izole bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (örn: Ben değersizim ), olumsuz duygusal tepkileri (sevilmeyi hak etmiyorum) ve olumsuz somatik tepkileri (sınavdan önceki gece karın ağrısı) problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir.

Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür yaşantı; günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz olaylar, şiddete maruz kalmalar, aşağılanmalar, reddedilmeler, ihmal ve başarısızlıklar işlenememiş anılar arasında yer alabilirler.

EMDR, bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Kilitli kalmış anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur. Danışan artık rahatsız olmaz ve anıyı yeni ve sağlıklı bir perspektiften görür.

EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesidir.

Etiket