ÇİFTLERDE EVLİLİK ÖNCESİ PARA YÖNETİMİNE KARAR VERMEK

Evlilik hayatımızın en önemli ve hayati öneme sahip aşamalarından biridir. İki farklı kültüre sahip insanın bir araya gelip karar vermesi zor bir durumdur. Bu süreci iyi yönetebilmek evliliği başarıya ulaştırdığı gibi kötü yönetmek ya da nasıl yönetileceği konusunda karar vermemek de evliliği temelinden sarsmaktadır. Eski Anadolu kültüründe bütün sorumluluk erkeğin omuzlarında iken günümüz toplumunda kadının iş hayatına girmesi ile değişen sistem alışılagelmiş geleneksel sistemi de değişime zorluyor.

Günümüzde boşanma ile sonuçlanan pek çok evliliğin sebebi parasal konular yüzünden fikir birliğine varamamak, başına buyruk davranıp birbirlerine zarar vermeleri sebebi ile sonlanmaktadır.

Evlilikte çiftler birbirlerine açık davranmalı ve evlilik öncesinde yüklenmiş oldukları yükler konusunda (kredi, kefalet vb.) birbirlerini bilgilendirmelidirler. Bu bilgilendirme parasal anlamda olduğu gibi dolaylı yoldan sonucu paraya dayanabilecek hayaller konusunda da olmalıdır. Ev almak, araba almak, yurt dışında eğitim almak, rutin tatil planları yapmak, çocuk sahibi olmak veya birikim yapma konularında da çiftler arasında bir fikir birliği sağlanmalıdır.
Para birçok çift için tartışmalı bir konudur. Anlaşmazlığın asıl nedeni paraya karşı farklı tutumlardır. Evlilik aşamasında olan çiftlerin para yönetimi konusunda bir bütçe modeline evlilik öncesinde karar vermesi evlilikte oluşabilecek birçok sorunun önüne geçer. Bunun için çiftlerin değerlendirebileceği birçok model vardır.

‘Hesabın, Hesabım, Hesabımız ‘ modeli : Çiftler ne kadar kazanırsa kazansın evin giderleri eşit bir şekilde ikiye bölünür ve ortak bir hesaba yatırılır. Onun dışında kişisel harcamalar, birikim vs. çiftlerin kendi şahsi hesaplarından yapılır. Kazançlar eşit değil arada çok fark var ise o zaman belli bir oran belirlenir ve o oran miktarında herkes kendi kazancından hesaba para koyar.

‘Hesabımız’ modeli : Aylık evin bütün harcamaları bir maaş tarafından karşılanabiliyorsa diğer eşin kazancı hiç gelmemiş gibi ortak birikim hesabına yatırılabilir. Ya da kazanılan tüm para birleştiriliyor her türlü harcama bu ortak hesaptan yapılıyor ve geriye kalan para birikime ayrılıyor. Bu modelde çiftlerin para harcama karakterleri birbirlerinden çok farklı ise sorunlar yaşanabiliyor.

‘Hesabın, Hesabım’ modeli: Bütçe yapma alışkanlığı olmayan çiftlerde rastlanan bu modelde çiftler faturaları ve harcamaları paylaşıyor. Ortak bir hesap bulunmuyor.

‘Ben hallederim’ modeli: Ülkemizdeki örf ve adetlerimize göre fazla kazananın tüm giderleri üstlendiği modeldir. Bu çiftlerde hesaplar ayrıdır. Kadının kazandığı para onun özel ihtiyaçlarına ayrılır. Birikim, yatırım gibi kararlar genelde erkeğin tasarrufundadır.