UÇUŞ FOBİSİ

Uçuş fobisi: Aviofobiye karşı 10 ipucu ve püf noktası

Fobinin kişinin günlük yaşamını etkileyecek boyutta olması ‘ruhsal bozukluk’ olarak kabul ediliyor. Uçuş fobiside kişinin yaşamını ciddi şekilde etkiliyor ise tedavi edilmesi gerekiyor. Pek çok insan iş seyehatleri ve tatilde rahat uçarken, uçma düşüncesi bile bazı insanlarda korkunç bir his uyandırır. Uçma korkusuna karşı bu on ipucunu uygularsanız, uçma korkunuzu yenebilir veya en azından daha katlanılabilir hale getirebilirsiniz

Uçuş fobisini yenmek için ilginç gerçekler  

İstatistiklere bakıldığında çok net bir şekilde görülüyor: Uçak en güvenli ulaşım aracıdır. Aslında, tren, otobüs veya araba ile seyahat ederken olduğundan çok daha az insan uçarken kaza yapar. İkincisi, açık ara en tehlikeli ulaşım aracıdır. Bir uçak kazasında ölme istatistiksel olasılığı 2017’de 92.750.000’de 1 civarındaydı; 1970’lerde ortalama 264.000’de 1 idi. Uçmak eskisinden 350 kat daha güvenli.

Neden uçuş korkunuz var? 

Terleme, kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve mide bulantısı – bunlar aviofobinin ilk fiziksel belirtileridir. Özellikle belirgin biçimlerde, ayrılmadan günler önce başlayabilir – bu genellikle kabuslarda veya uykusuzlukta kendini gösterir. Birçokları için bu panik korkusu, artık uçağa adım atmak istememelerine yol açar. Aviofobiden muzdarip insanların çoğu, durum üzerinde kontrol eksikliğinden korkar. Kendi hayatını tamamen bir yabancının ellerine bırakma hissi onlarda büyük bir korku uyandırır.
  
Uçak kazası korkusu ve garip ve şüpheli olarak algılanan sesler, uçma korkusunun diğer iki nedenidir. Kendi yaşadığınız türbülans, duraklama veya iniş yaklaşımında gecikmeler, havalimanını pas geçmek veya başkalarından olumsuz deneyimler de uçak fobisi için bir neden olabilir.

Uçma korkusuna karşı ipuçları  

1. Stresten kaçının 

Kalkış gününde mümkün olduğunca fazla stresten kaçının , çünkü uçuş, uçmaktan korkan insanlar için yeterince sinir bozucudur. Online check-in ve havaalanına transferinizi bir gün önceden yapıp organize ederseniz, ayrılış günü özellikle stressiz olur – ve önemli: bavulunuzu bir gün önceden toplayın.

2. Doğru koltuğu seçin 

Uçmaktan korkanlar genellikle klostrofobiden (klostrofobi) muzdariptir. Bu nedenle koridorda bir koltuk ayırtmak en iyisidir, çünkü bu sizi daha az sıkışık hissettirecektir. Ayrıca pencereden baş döndürücü görüntüden de kurtulmuş olursunuz. Pencerede oturuyorsanız ve sürekli sonsuz derinliklere bakmak istemiyorsanız, pencere panjurunu aşağı çekmeniz yeterlidir. 
 
3. Aç karnına uçmayın 

Yaklaşan uçuşu düşünürken aç hissetme eğiliminde olsanız bile, uçuştan önce mutlaka bir şeyler yemelisiniz. Midede çok ağır olmayan hafif bir şeyler yemek daha iyidir. Hiçbir şey alamıyorsanız, kan şekerinizi sabit tutmak için çikolata veya meyve de yiyebilirsiniz.

Önemli: Bu noktada adrenalin seviyesi zaten yüksek olduğundan ve aşırıya kaçılmaması gerektiğinden kahve, alkol veya enerji içeceklerinden uzak durmak önemlidir! Yatıştırıcı çaylar ise sinirler için gerçek bir tedavidir.
 
4. Uçma korkusu hakkında konuşun
 
Pek çok kişi için rahatsızlık verici olsa da, hatta her saniye insan uçuş korkusunu başkalarından saklamaya çalışır: Uçuş görevlilerine ve yanınızda oturanlara uçuş korkunuzu bildirirseniz, kendinizi yalnız hissetmezsiniz ve ek korkunuzu başkalarından saklamanın stresi ortadan kalkar. Hatta bilenler dikkatinizi dağıtıp sakinleştirebilir – kim bilir belki yanınızda oturan kişi de uçmaktan korkuyor olabilir?
 
5. Doğru kıyafetleri seçin
 
Bol ve rahat giysiler giyin, çünkü dar pantolonlar veya benzerleri otomatik olarak gerginliğe neden olur. Rahat eşofmanları seçmek ve üzerlerine soğan görünümünde birkaç geniş üst giymek daha iyidir. Bu sayede terleme veya üşüme durumunda katmanlar hızlı bir şekilde giyilip tekrar çıkarılabilir.
  
6. Gevşeme egzersizleri 

Nefes egzersizleri sakinleşmeye yardımcı olur  ve panik  ataklara karşı koruma sağlayabilir . Nasıl çalışır: Omuzlarınızı kulaklarınıza kadar çekin ve bu pozisyonda on saniye boyunca nefes alın. Nefes verirken omuzlarınızı tekrar gevşetin. Yaklaşık beş tekrardan sonra nabız tekrar sakinleşir. Doğru oturma duruşu da yardımcı olabilir: dik oturun ve her iki bacağı da sıkıca yere koyun.
   
7. Kemerlerinizi bağlamayı unutmayın!
 
Kemerlerinizi bağlamadığınız sürece türbülanstan korkmanıza gerek yok. 7.000 ila 12.000 metre irtifalarda oluşabilen sözde hava boşlukları söz konusu olduğunda, uçağın ani bir şekilde sallanması tehlikeli olabilir. Bu arada: Türbülanstan korkuyorsanız, kanatların üzerinde bir koltuk seçmelisiniz, çünkü burası en az sallandığı yerdir.
  
8. Olumlu dikkat dağıtma 

Uçmayı olumlu bir deneyim haline getirin: İster heyecan verici bir kitap, ister rahatlatıcı bir radyo oyunu, en sevdiğiniz müzik veya uçak içi eğlence olsun – pozitif dikkat dağınıklığı, uçmaktan korkan insanlar için harikalar yaratabilir.

9. Konuyla ilgilenmek
 
Süreçler, sesler ve hatta türbülans daha iyi anlaşıldığı için kapsamlı araştırmalar uçma korkusunu ortadan kaldırır. Örneğin dokümantasyonda, pilotların nasıl eğitildiğini, bir uçağın nasıl yapıldığını veya bir uçağın motorsuz bile yaklaşık 200 kilometre süzülebileceğini öğrenebilirsiniz. Bu tür bilgiler uçakla seyahat etmeyi daha rahat hale getirir.
  
10. Sık uçuş
 
Söylemesi yapmaktan daha kolay, ancak sık uçmak, uçmanın normalleşmesine ve zararsız olduğunun tekrar tekrar deneyimlenmesine ve maruz kalmanıza neden olur.
 
Fobilerle başarılı bir şekilde başa çıkma
              
Bütün bunları denemiş olmanıza rağmen halen uçak fobisini yenmeyi başaramadıysanız ve bu durum yaşam konforunuzu bozuyorsa o zaman profesyonel bir desteğe ihtiyacınız var demektir.